Instalatii de Gaz, Verificare

SIGURANTA DUMNEAVOASTRA REPREZINTA OBLIGATIA NOASTRA
0723.783.992
office@distrigaz-sud.ro
Despre noi Servicii Produse Portofoliu Testimoniale Contact
Verificare Instalatii de Gaz

Scurt Istoric

 

Incepand cu luna noiembrie 2012, Compania Distrigaz Sud a demarat un amplu proiect de control al instalatiilor de gaz metan. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca exista instalatii de gaz metan  care nu au mai fost verificate de 4-5 ani.
Motivele pentru care acele instalatii nu au fost verificate, sunt diverse (lipsa proprietarului din apartament, necunoasterea prevederilor legale) , dar in cele  mai dese cazuri, lipsa banilor.
De aceea, in urma hotararii Consiliului de Administratie al Companiei Distrigaz Sud, s-a hotarat ca in acest caz, sa se faca o reducere de 50%.
Conditia este ca, la data stabilita de comun acord cu reprezentantii asociatiei de proprietari, angajatii firmei sa aiba acces pentru verificarea instalatiei de gaz la toate apartamentele din imobilul respectiv.
In acest  mod, ne putem da seama de starea in totalitate a instalatiilor de gaz metan din blocul respectiv.
Din experienta noastra, este o munca in zadar sa trimiti angajatii firmei sa verifice 15 apartamente din 20, existand riscul ca la unul din cele care nu au fost verificate sa existe o pierdere de gaz.


Despre instalatia de utilizare a gazelor naturale

Instalatia dumneavoastra de utilizare incepe dupa postul de reglare si se continua pana la cosul care serveste la evacuarea gazelor arse.

 

Instalatia se poate degrada in timp datorita imbinarilor slabite, robineti care nu mai prezinta o etanseitate completa, fisuri etc. - acestea putand duce la acumulari de gaze.

 

Instalatiile de utilizare gaze naturale se verifica pe tot traseul:

 • instalatia exterioara;
 • coloana comuna, existenta pe casa scarii (in cazul apartamentelor cu instalatie separata pe contor individual);
 • instalatia comuna a asociatiei de proprietari ce traverseaza apartamentele contorizate individual.

Verificarea si revizia instalatiei de utilizare – raspunderea clientului
Verificarea/Revizia instalatiei de utilizare este obligatorie, fiind prestata pentru clientii casnici si noncasnici si Asociatiile de Proprietari/Locatari, dupa cum urmeaza:

 • verificare la interval de maxim 2 ani;
 • revizie la interval de maxim 10 ani;

Revizia este obligatorie si in urmatoarele cazuri:

 • in urma neutilizarii instalatiei o perioada mai mare de 6 luni;
 • dupa orice accident care poate afecta instalatia de utilizare.

Prin sistemul  de verificare a instalatiei de gaze, specialistii Distrigaz Sud  se angajeaza sa evalueze punctual fiecare element component al instalatiei de utilizare a gazelor naturale pentru a depista gradul de siguranta al acesteia .Defectiunile minore* ale instalatiei, sesizate la efectuarea verificarii sau a reviziei, vor fi solutionate pe loc, fara un cost suplimentar (schimbarea garniturii racordului holandez, gresarea robinetilor, etc.).
Conform legislatiei, consumatorii de gaze naturale trebuie sa asigure exploatarea si intretinerea
instalatiilor de utilizare, in conformitate cu specificatiile tehnice in vigoare.
Nerespectarea normelor pericliteaza siguranta si securitatea instalatiilor de utilizare si poate conduce la evenimente cu pierderi materiale si umane iremediabile.
In acelasi timp, operatorul sistemului de distributie poate sista alimentarea cu gaze naturale a aparatelor  consumatoare de combustibili gazosi si a instalatiilor de utilizare care nu sunt conforme cu prevederile  legale pentru evitarea producerii de accidente tehnice.
Va reamintim ca verificarea sau revizia tehnica periodica este o operatiune tehnica complexa,
preventiva ce cuprinde actiuni tehnice specifice menite sa constate functionarea in exploatare a
instalatiei  de utilizare a gazelor naturale in conditii de siguranta .
Verificarea sau revizia tehnica nu include verificarea si repararea aparatelor consumatoare de gaze naturale.

In conformitate cu Ordinul nr. 5/2009, realizarea operatiilor de verificare si revizie tehnica periodica poate fi efectuata de catre un operator economic autorizat de catre A.N.R.E. sau operatorul SD. Personalul propriu nu este abilitat A.N.R.E. sa efectueze verificari si revizii tehnice periodice.

Verificarea tehnica periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza la un interval de maximum doi ani, iar revizia tehnica periodica  a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza:

 • La un interval de maximum 10 ani si inlocuieste verificarea din acel an;
 • Dupa intreruperea utilizarii instalatiei pentru o perioada de timp care depaseste 6 luni;
 • Dupa orice eveniment care ar fi putut afecta instalatia de utilizare a gazelor naturale.
 • Verificarea arzatoarelor si a starii imbinarilor si garniturilor de etansare aferente;
 • Verificarea stabilitatii conductelor montate aparent pe suporturi;
 • Verificarea etanseitatii imbinarii conductelor si armaturilor la presiunea de lucru a gazului din instalatie, cu spuma de apa cu sapun sau cu alte tehnologii de verificare a etanseitatii;
 • Demontarea/debransarea punctelor de consum fara aprobare legala si a conductelor de alimentare aferente;
 • Verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta;
 • Verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de utilizare;
 • Verificarea starii rasuflatorilor si a caminelor aferente;
 • Verificarea documentelor, emise cu cel mult 6 luni inainte de data verificarii tehnice, prezentate de consumator, care sa ateste verificarea de catre operatori economici autorizati, conform reglementarilor in vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, a curatirii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
 • Verificarea starii constructiilor care adapostesc statiile si posturile de reglare sau de reglare-masurare.

!!! De asemenea, operatorul sistemului de distributie are dreptul de a intrerupe sau limita prestarea serviciilor de distributie a gazelor naturale in urmatoarele cazuri:
   

-          neprezentarea actelor doveditoare privind asigurarea functionarii in conditii tehnice de siguranta a instalatiilor de utilizare, in conformitate cu prevederile normativelor tehnice.

 

In ceea ce priveste furnizorul de gaze, acesta are urmatoarele obligatii: 

a) sa furnizeze gaze naturale in conditii de siguranta, urmand ca pe toata durata furnizarii sa se asigure ca instalatiile de utilizare ale consumatorilor indeplinesc conditiile de functionare, solicitand acestora documentele prevazute;
b) sa solicite sistarea furnizarii gazelor naturale in urmatoarele situatii:

 • consumatorul nu prezinta documentele solicitate conform legislatiei in vigoare;
 • consumatorul solicita expres sistarea in conditiile prevazute de lege.

   
Refuzul de a permite verificarile si inspectiile prevazute prin reglementari sau dispuse, dupa caz, de catre autoritatea competenta, precum si obstructionarea acestora; se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei, in cazul in care au fost savarsite de catre consumatori non-casnici persoane fizice si, respectiv cu amenda de la 6.000 la 12.000 lei, in cazul in care au fost savarsite de catre consumatori non-casnici persoane juridice. 
Utilizarea de echipamente, instalatii si aparate care nu au efectuata verificarea tehnica in termen; se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei.

Obligatia legala a fiecarui consumator de efectuare a reviziilor si verificarilor periodice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale

Efectuarea reviziilor si verificarilor periodice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale este obligatorie pentru toti consumatorii.
Consumatorii trebuie sa puna la dispozitia furnizorului de gaze naturale, la incheiere si oricand pe parcursul derularii contractului de furnizare, urmatoarele documente:

 1. dosarul definitiv al instalatiei de utilizare;
 2. fisa de evidenta a lucrarilor periodice de verificare tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, in termen de valabilitate;
 3. fisa de evidenta a lucrarilor periodice de revizie tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, in termen de valabilitate;
 4. actele justificative din care rezulta asigurarea exploatarii si intretinerii corecte  a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.

Executarea sau modificarea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, fara avizarea documentatiei tehnice de executie de catre operatorul licentiat, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei.

* SFAT: Nu interventiti niciodata asupra instalatiei de utilizare! Orice interventie asupra acesteia se realizeaza numai de personal specializat si autorizat ANRE !

 

Verificare Instalatii de Gaz - verificare2
Puneti-ne o intrebare


*Nume :
*Email :
*Titlul mesajului :
*Mesaj :
Cod de securitate :
*Scrieti aici codul de securitate :
* Campuri obligatorii
Comentarii

cerere - Neacsu (2013-06-01 16:05:16)
Buna ziua, am o centrala de apartament si am fost anuntata ca trebuie sa fac revizia de 10 ani. De asemenea trebuie sa fac si verificarea de 2 ani. Intrebarea este daca fac revizia de 10 ani mai trebuie sa fac si verificarea de 2? sau este suficienta revizia de 10 , avand in vedere ca termenul s-a implinit in aceeasi perioada. Am citi pe site-ul dvs. "Verificarea tehnica periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza la un interval de maximum doi ani, iar revizia tehnica periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza: La un interval de maximum 10 ani si inlocuieste verificarea din acel an;...". Multumesc.
Raspuns - administrator (2013-06-01 18:34:15)
Este de ajuns revizia instalatiei la 10 ani.
intrebare - Nicuta (2013-05-27 12:43:48)
revizia tehnica sa face si la convectoarele sigilate si la o instalatie de gaz sigilata ?
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:02:22)
Da
cand firma de verificare gaze nu apare in tabelul anre - Setraru (2013-05-18 17:32:22)
Asociatia de proprietari din str. avrig, nr.64, bl. O20, a contactat firma Tehnic Gaz Construct pentru verificare/revizie intalatiei de gaze a blocului. Firma nu apare in tabelul prezentat de ANRE ca avand o autorizare actualizata, ultima autorizare apare in lista din februarie 2012. Ce se intimpla in aceasta situatie
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:48:55)
Aveti dreptate, am verificat si noi, si intradevar firma respectiva nu apare ca fiind autorizata. In acest caz, aveti posibilitatea sa contactati o alta firma autorizata pentru a va presta aceasta activitate.Compania noastra are in aceasta luna (iunie) o reducere de 50%. Daca doriti, va putem trimite o oferta.
solicitare OFERTA PRET - TOMA MARIANA (2013-03-20 19:20:01)
cat costa verificarea instalatiei de gaz din apartamentele necontorizate pentru o asociatie de proprietari (aveti un afis? anunt? de discount pentru luna martie 2013- lipit pe o usa de bloc fara contactarea ASOCIATIEI) Functie de pret, administrator al asociatiei fiind, poate suntem interesati. Cu stima, M. Toma str.SEMENIC 3, BL.24 (aveti o lucrare demarata aici) tel 0742157999/0724399229
Raspuns - Administrator (2013-06-01 20:00:49)
Verificarea instalatiei de gaz metan costa 30lei/foc. Pentru asociatiile de propietari ce vor incheia contract in luna iunie, se va face o reducere de 50%. Pretul va fi de 15 lei/foc. In ceea ce priveste lucrarile de gaz ce se efectueaza la d-voastra in bloc, intradevar sunt executate de compania noastra, iar coloana de gaz metan de pe casa scarii a fost executata GRATUIT,
Termeni si conditii Newsletter Autorizatii
Instalatii de Gaz, Verificare