Instalatii de Gaz, Revizie

SIGURANTA DUMNEAVOASTRA REPREZINTA OBLIGATIA NOASTRA
0723.783.992
office@distrigaz-sud.ro
Despre noi Servicii Produse Portofoliu Testimoniale Contact
Revizie Instalatii de Gaz

Scurt Istoric

 

Incepand cu luna noiembrie 2012, Compania Distrigaz Sud a demarat un amplu proiect de control al instalatiilor de gaz metan. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca exista instalatii de gaz metan  care nu au mai fost verificate de 4-5 ani.
Motivele pentru care acele instalatii nu au fost verificate, sunt diverse (lipsa proprietarului din apartament, necunoasterea prevederilor legale) , dar in cele  mai dese cazuri, lipsa banilor.
De aceea, in urma hotararii Consiliului de Administratie al Companiei Distrigaz Sud, s-a hotarat ca in acest caz, sa se faca o reducere de 50%.
Conditia este ca, la data stabilita de comun acord cu reprezentantii asociatiei de proprietari, angajatii firmei sa aiba acces pentru verificarea instalatiei de gaz la toate apartamentele din imobilul respectiv.
In acest  mod, ne putem da seama de starea in totalitate a instalatiilor de gaz metan din blocul respectiv.
Din experienta noastra, este o munca in zadar sa trimiti angajatii firmei sa verifice 15 apartamente din 20, existand riscul ca la unul din cele care nu au fost verificate sa existe o pierdere de gaz.


Despre instalatia de utilizare a gazelor naturale

Instalatia dumneavoastra de utilizare incepe dupa postul de reglare si se continua pana la cosul care serveste la evacuarea gazelor arse.

 

Instalatia se poate degrada in timp datorita imbinarilor slabite, robineti care nu mai prezinta o etanseitate completa, fisuri etc. - acestea putand duce la acumulari de gaze.

 

Instalatiile de utilizare gaze naturale se verifica pe tot traseul:

 • instalatia exterioara;
 • coloana comuna, existenta pe casa scarii (in cazul apartamentelor cu instalatie separata pe contor individual);
 • instalatia comuna a asociatiei de proprietari ce traverseaza apartamentele contorizate individual.

Verificarea si revizia instalatiei de utilizare – raspunderea clientului
Verificarea/Revizia instalatiei de utilizare este obligatorie, fiind prestata pentru clientii casnici si noncasnici si Asociatiile de Proprietari/Locatari, dupa cum urmeaza:

 • verificare la interval de maxim 2 ani;
 • revizie la interval de maxim 10 ani;

Revizia este obligatorie si in urmatoarele cazuri:

 • in urma neutilizarii instalatiei o perioada mai mare de 6 luni;
 • dupa orice accident care poate afecta instalatia de utilizare.

Prin sistemul  de verificare a instalatiei de gaze, specialistii Distrigaz Sud  se angajeaza sa evalueze punctual fiecare element component al instalatiei de utilizare a gazelor naturale pentru a depista gradul de siguranta al acesteia .Defectiunile minore* ale instalatiei, sesizate la efectuarea verificarii sau a reviziei, vor fi solutionate pe loc, fara un cost suplimentar (schimbarea garniturii racordului holandez, gresarea robinetilor, etc.).
Conform legislatiei, consumatorii de gaze naturale trebuie sa asigure exploatarea si intretinerea
instalatiilor de utilizare, in conformitate cu specificatiile tehnice in vigoare.
Nerespectarea normelor pericliteaza siguranta si securitatea instalatiilor de utilizare si poate conduce la evenimente cu pierderi materiale si umane iremediabile.
In acelasi timp, operatorul sistemului de distributie poate sista alimentarea cu gaze naturale a aparatelor  consumatoare de combustibili gazosi si a instalatiilor de utilizare care nu sunt conforme cu prevederile  legale pentru evitarea producerii de accidente tehnice.
Va reamintim ca verificarea sau revizia tehnica periodica este o operatiune tehnica complexa,
preventiva ce cuprinde actiuni tehnice specifice menite sa constate functionarea in exploatare a
instalatiei  de utilizare a gazelor naturale in conditii de siguranta .
Verificarea sau revizia tehnica nu include verificarea si repararea aparatelor consumatoare de gaze naturale.

In conformitate cu Ordinul nr. 5/2009, realizarea operatiilor de verificare si revizie tehnica periodica poate fi efectuata de catre un operator economic autorizat de catre A.N.R.E. sau operatorul SD. Personalul propriu nu este abilitat A.N.R.E. sa efectueze verificari si revizii tehnice periodice.

Verificarea tehnica periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza la un interval de maximum doi ani, iar revizia tehnica periodica  a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza:

 • La un interval de maximum 10 ani si inlocuieste verificarea din acel an;
 • Dupa intreruperea utilizarii instalatiei pentru o perioada de timp care depaseste 6 luni;
 • Dupa orice eveniment care ar fi putut afecta instalatia de utilizare a gazelor naturale.
 • Verificarea arzatoarelor si a starii imbinarilor si garniturilor de etansare aferente;
 • Verificarea stabilitatii conductelor montate aparent pe suporturi;
 • Verificarea etanseitatii imbinarii conductelor si armaturilor la presiunea de lucru a gazului din instalatie, cu spuma de apa cu sapun sau cu alte tehnologii de verificare a etanseitatii;
 • Demontarea/debransarea punctelor de consum fara aprobare legala si a conductelor de alimentare aferente;
 • Verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta;
 • Verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de utilizare;
 • Verificarea starii rasuflatorilor si a caminelor aferente;
 • Verificarea documentelor, emise cu cel mult 6 luni inainte de data verificarii tehnice, prezentate de consumator, care sa ateste verificarea de catre operatori economici autorizati, conform reglementarilor in vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, a curatirii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
 • Verificarea starii constructiilor care adapostesc statiile si posturile de reglare sau de reglare-masurare.

Revizia tehnica periodica cuprinde toate operatiunile de la verificare si, in plus, urmatoarele:

 • Efectuarea, in prezenta unui reprezentant al operatorului Sistemului de Distributie, a probei de rezistenta la presiune, conform prevederilor din NTPEE-2008, numai pentru partea de instalatie la care s-au facut inlocuiri si/sau modificari;
 • Efectuarea probei de etanseitate la presiune, conform prevederilor din NTPEE-2008, a intregii instalatii.

!!! De asemenea, operatorul sistemului de distributie are dreptul de a intrerupe sau limita prestarea serviciilor de distributie a gazelor naturale in urmatoarele cazuri:
   

-          neprezentarea actelor doveditoare privind asigurarea functionarii in conditii tehnice de siguranta a instalatiilor de utilizare, in conformitate cu prevederile normativelor tehnice.

 

In ceea ce priveste furnizorul de gaze, acesta are urmatoarele obligatii: 

a) sa furnizeze gaze naturale in conditii de siguranta, urmand ca pe toata durata furnizarii sa se asigure ca instalatiile de utilizare ale consumatorilor indeplinesc conditiile de functionare, solicitand acestora documentele prevazute;
b) sa solicite sistarea furnizarii gazelor naturale in urmatoarele situatii:

 • consumatorul nu prezinta documentele solicitate conform legislatiei in vigoare;
 • consumatorul solicita expres sistarea in conditiile prevazute de lege.

   
Refuzul de a permite verificarile si inspectiile prevazute prin reglementari sau dispuse, dupa caz, de catre autoritatea competenta, precum si obstructionarea acestora; se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei, in cazul in care au fost savarsite de catre consumatori non-casnici persoane fizice si, respectiv cu amenda de la 6.000 la 12.000 lei, in cazul in care au fost savarsite de catre consumatori non-casnici persoane juridice. 
Utilizarea de echipamente, instalatii si aparate care nu au efectuata verificarea tehnica in termen; se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei.

Obligatia legala a fiecarui consumator de efectuare a reviziilor si verificarilor periodice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale

Efectuarea reviziilor si verificarilor periodice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale este obligatorie pentru toti consumatorii.
Consumatorii trebuie sa puna la dispozitia furnizorului de gaze naturale, la incheiere si oricand pe parcursul derularii contractului de furnizare, urmatoarele documente:

 1. dosarul definitiv al instalatiei de utilizare;
 2. fisa de evidenta a lucrarilor periodice de verificare tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, in termen de valabilitate;
 3. fisa de evidenta a lucrarilor periodice de revizie tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, in termen de valabilitate;
 4. actele justificative din care rezulta asigurarea exploatarii si intretinerii corecte  a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.

Executarea sau modificarea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, fara avizarea documentatiei tehnice de executie de catre operatorul licentiat, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei.

* SFAT: Nu interventiti niciodata asupra instalatiei de utilizare! Orice interventie asupra acesteia se realizeaza numai de personal specializat si autorizat ANRE !

 

Revizie Instalatii de Gaz - revizie2
Puneti-ne o intrebare


*Nume :
*Email :
*Titlul mesajului :
*Mesaj :
Cod de securitate :
*Scrieti aici codul de securitate :
* Campuri obligatorii
Comentarii

cost revizie - george (2013-06-01 14:33:14)
Cat costa o revizie la instalatia de gaz; nu posed centrala termica; decat un foc.
Raspuns - administrator (2013-06-01 18:37:36)
Pretul unei revizii in aceasta luna este de 30 de lei de foc. In cazul in care se incheie contract cu toti proprietarii din bloc, pretul se poate negocia.
reducere revizie instalatie gaz - rubiana cirstea (2013-05-27 15:49:02)
Buna ziua, As dori sa stiu care este tariful pentru revizia instalatiei de gaz deoarece am primit o instiintare privind obligativitatea executarii acestei operatiuni. locuiesc in targoviste.
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:00:49)
Pretul unei revizii in aceasta luna este de 30 de lei de foc. In cazul in care se incheie contract cu toti proprietarii din bloc, pretul se poate negocia.
Revizie - Dobre Ghiocel (2013-05-23 14:46:34)
Dorim revizie instalatie gaze la asociatie de proprietari cu 66 apartamente. Solicitam oferta
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:17:24)
Pretul pentru verificarea instalatiei de gaz in aceasta luna este de 30 lei/foc. El se poate negocia cu inspectorul din orasul dumneavoastra.
revizie - Ioan (2013-05-22 11:27:35)
Puteti face o revizie instalatie gaze (10 ani) la Galati? Daca da, in cat timp? Cat costa? Multumesc,
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:22:09)
Pretul este de 30 lei/foc. Va rog sa luati legatura cu colegul meu din Galati, dl.Inspector Spiridon la tel.0752132995, sau 0733424875. Multumesc.
Oferta - Stanica Marian (2013-05-20 11:18:34)
Sunt admin la un bloc cu 88 ap. vreau o oferta ampla pentru revizie la 10 ani si oferta pt eventualele remedieri
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:26:28)
Pretul este de 30lei/foc, dar care se poate negocia cu colegul meu din orasul dumneavoastra.In ce priveste remedierile, se va plati numai contravaloarea materialelor ce se schimba.
revizie gaz - nicolaescu mariana (2013-05-18 17:57:03)
doresc sa aflu cat costa la dvs.revizia obligatorie la instalatia de gaz.ptr.doua focuri(aragaz si centrala termica) si in cate zile se poate executa lucrarea-sunt persoana fizica si am termen pana in 30 mai.
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:42:31)
Pretul este de 30 lei/foc. pentru Pentru programare, va rod sa luati legatura cu colegul meu din orasul dumneavoastra.
revizie la 10 ani - eugenia marin (2013-05-16 12:05:09)
Buna ziua! Am primit o instiintare ca trebuie sa facem revizia instalatiei de gaze la 10 ani.Aceasta a fost facuta in 2003.Am rugamintea daca puteti sa-mi oferiti amanunte in acest sens.Multumesc
Raspuns - Administrator (2013-06-01 19:53:29)
Pretul unei revizii este de 30lei/foc. In cazul in care doriti sa executa-ti aceasta operatiune cu compania noastra, va rog sa-l contacta-ti pe colegul nostru din orasul dumneavoastra.
Termeni si conditii Newsletter Autorizatii
Instalatii de Gaz, Revizie